top of page
  • Obrázek autoraKlára Vogelová

Minimalismus v moderní architektuře & Zaha Hadid

Minimalismus v architektuře je designový a estetický koncept, který zdůrazňuje jednoduchost, minimalizaci a funkčnost v navrhování a stavbě budov. Tento přístup ke konstrukci se vyznačuje odstraněním nadbytečných prvků, zdůrazňováním čistých linií a použitím omezeného barevného schématu. Minimalismus v architektuře se často spojuje s moderním stylem a často nachází uplatnění v oblastech, jako jsou rezidenční domy, veřejné budovy a komerční prostory.


Jedním z nejvýznamnějších architektů, kteří tuto filozofii přetvořili do ohromujících staveb, byla Zaha Hadid.

Kdo byla Zaha Hadid?


Zaha Hadid byla britsko-iráckou architektkou, která se narodila v roce 1950 v Bagdádu. Byla jednou z nejvýraznějších postav v moderní architektuře a stala se první ženou, která získala prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu. Její práce byla ovlivněna moderním uměním, futurismem a avantgardními myšlenkami.


Minimalismus v návrzích Zahi Hadid


Minimalismus, jak ho Zaha Hadid chápala, neznamenal jednoduchost v tradičním smyslu. Byl spíše spojen s odstraněním zbytečných prvků a vytvářením fluidních a organických tvarů. Její práce vynikala následujícími principy:


1. Fluidní linie a tvar


Jedním z charakteristických prvků její architektury byly fluidní a křivolaké linie. Její budovy se zdály, jako by byly v pohybu, což vytvářelo dynamiku a pohyb ve statickém prostředí. Tento princip je zřejmý například v jejím návrhu na MAXXI, národního muzea současného umění v Římě.


2. Organické materiály


Hadid upřednostňovala organické materiály, jako je sklo a ocel, které jí umožňovaly vytvářet inovativní tvary a struktury. Její návrhy často využívaly tuto kombinaci materiálů k vytvoření transparentních fasád a futuristických prvků.


3. Vytvoření prostoru


Minimalismus v Hadidiny práci také zahrnoval vytváření prostoru a otevřených interiérů. Její stavby byly často otevřené a propojené s okolím, což vytvářelo jedinečné prostředí pro uživatele.



Příklady realizací Zahi Hadid


MAXXI - Národní muzeum současného umění a architektury, Řím, Itálie

Zdroj: https://www.dezeen.com/2022/02/16/maxxi-museum-extension-revamp-competition/


Riverside Museum, Glasgow, Skotsko

Zdroj: https://www.archdaily.com/161343/over-500000-visitors-to-the-riverside-museum-in-its-first-weeks


Heydar Aliyev Center, Baku, Ázerbájdžán:


Závěr


Zaha Hadid byla mistryní v kombinaci moderní architektury s principy minimalismu. Její práce nás inspiruje k myšlenkám, jak architektura může být zároveň jednoduchá a složitá, dynamická a klidná, a taky nadčasová. Věřím, že její díla budou ještě dlouho inspirovat budoucí generace architektů a designérů a připomínat nám, že minimalismus může být nekonečně kreativní a inovativní.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page